Van Büyükşehir Belediyesi’ne üçüncü kez kayyım atandı. Önceki kayyım yönetimleri, belediye kasasını boşaltırken, taşınmazları satışa çıkardı ve sosyal projeleri iptal etti. Borç yükü ise her geçen yıl katlanarak arttı.
İçişleri Bakanlığı, Van Büyükşehir Belediyesi’ne kentin Valisi Ozan Balcı’yı kayyım olarak atadı. Bu atama, 2016 yılından bu yana belediyeye yapılan üçüncü kayyım ataması oldu. Önceki dönemlerde kayyım olarak görevlendirilen valilerin yönetimi, yolsuzluk iddiaları, kamu zararları ve artan borçlarla anıldı.
İlk kayyım dönemi: Sosyal projeler iptal edildi
Van Büyükşehir Belediyesi’ne ilk kayyım ataması 1 Kasım 2016'da yapıldı. Dönemin Valisi İbrahim Taşyapan, göreve gelir gelmez belediye ile halk arasındaki bağı kopararak belediye binasını yüksek duvarlarla çevirdi. Detaylı giriş çıkış kontrolleri uygulanırken, kadın, gençlik, eğitim ve kültür projeleri iptal edildi.
İptal edilen projeler arasında Kadın Yaşam Merkezi, Nuda Kültür Merkezi, Kadın Sığınma Evi, Eğitim Destek Evleri ve Çocuk Kreşleri yer aldı. Bunun yanı sıra yüzlerce belediye çalışanı işten çıkarıldı.
Sayıştay raporları yolsuzlukları ortaya koydu
Sayıştay’ın 2017 yılı raporuna göre, Taşyapan döneminde belediye 125 milyon TL borçlandırıldı. 2017’de belediyenin giderleri, gelirlerinden 95 milyon 372 bin TL fazla oldu. Raporda, ihalelerde usulsüzlük yapıldığı, belediye kaynaklarının belirli kesimlere rant sağlamak amacıyla kullanıldığı belirtildi.
Taşyapan’ın ardından göreve getirilen kayyım Mustafa Zorluoğlu, usulsüz harcamaları ve baskılarıyla anıldı. Kentte basın açıklamaları yasaklanırken, yüzlerce siyasetçi gözaltına alındı.
İkinci kayyım dönemi: Belediye taşınmazları satıldı
31 Mart 2019 seçimlerinde HDP'nin adayları Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı yüzde 53,83 oy oranıyla belediye başkanı seçildi. Ancak 19 Ağustos 2019’da Van Valisi Mehmet Emin Bilmez kayyım olarak atandı.
Bu süreçte, belediyeye ait dükkanlar, arsalar ve kamu arazileri satışa çıkarıldı. 2022 yılında göreve getirilen kayyım Ozan Balcı da önceki kayyımların politikalarını sürdürerek belediyeye ait onlarca taşınmazı satılığa çıkardı.
Borç yükü ise hızla arttı. 2022 yılında 400 milyon TL olan belediye borcu, 2024 itibarıyla 8 milyar 801 milyon 703 TL’ye yükseldi.
Lüks harcamalar ve kamu kaynaklarının israfı
Kayyımların yönetiminde belediye kasasından yüksek miktarda harcamalar yapıldı:
- 2 milyon 120 bin TL’ye şal,
- 721 bin TL’ye çikolata,
- TRT Kurdi’ye 54 bin 604 TL,
- AK Parti etkinliklerinde dağıtılan ekmek arası dürüm ve ayranların masrafları,
- 147 bin TL’lik kırtasiye alımları,
- 12 bin 636 TL’ye altın alımı gibi kalemler belediye bütçesinden karşılandı.