Son yıllarda yapay zeka, yaratıcı yazımda kendini kanıtlamak için çaba sarf ediyor. Ancak, yeni bir araştırma, insanların yapay zeka tarafından üretilen hikayelere karşı duyduğu güvensizliği ve hoşnutsuzluğu ortaya koydu. Florida Üniversitesi'nden akademisyenler, yapılan anketlerle, katılımcıların yapay zeka ile yazılan hikayelere dair algılarını inceleyerek çarpıcı sonuçlara ulaştılar.

Yeni bir çalışma, insanların yapay zeka tarafından yazıldığını düşündükleri hikayelerden hoşlanmadıklarını ortaya koydu. Yapay zekanın anlatım becerileri üzerine yapılan araştırmalara göre, ChatGPT'nin en son sürümü tarafından yazılan hikayeler, yazarlar tarafından kaleme alınanlar kadar etkileyici bulundu. Ancak, bir hikayenin yapay zeka tarafından yazıldığı bilgisi verildiğinde, katılımcıların hikayeyi olumsuz değerlendirdikleri gözlemlendi. Bu durum, insanların yapay zeka tarafından üretilen sanata güvenmediğini ve hoşlanmadığını gösteriyor.

ChatGPT'ye 'SearchGPT' özelliği geldi! anlık bilgilere hızlı erişim imkanı ChatGPT'ye 'SearchGPT' özelliği geldi! anlık bilgilere hızlı erişim imkanı

Florida Üniversitesi'nden Halkla İlişkiler Profesörü Haoran Chris Chu, "İnsanlar, bir hikayenin yapay zeka tarafından yazıldığını düşünmekten hoşlanmıyorlar. Yapay zeka tutarlı ve mantıklı yazma konusunda iyi. Ancak ilgi çekici hikayeler oluşturma noktasında insanlardan daha zayıf" dedi. Araştırmaya katılanlar, aynı hikayenin bir kişi ve ChatGPT tarafından yazılmış iki farklı versiyonunu değerlendirildi. Katılımcılar genellikle yapay zeka tarafından yazılan hikayeleri, insan yazarlar tarafından yazılanlar kadar ikna edici bulsalar da, bu hikayeler okuyucuyu anlatının derinliklerine çekmekte yetersiz kaldı.

Araştırmanın detayları, yapay zeka tarafından oluşturulan hikayelerin kalitesini sorgularken, insanların bu eserleri nasıl algıladığını da gözler önüne seriyor. Florida Üniversitesi akademisyenleri, katılımcılara, hem bir insan yazarın hem de ChatGPT'nin kaleme aldığı hikayeleri sundular. Katılımcılar, yapay zeka hikayelerini genellikle ikna edici bulsalar da, onların derinlikli ve duygusal açıdan zenginlikten yoksun olduğunu düşündüler. Ayrıca, yapay zekanın yazdığı eserlerin, insanların deneyimlerine ve hislerine dayalı anlatım gücünden yoksun olduğu vurgulandı.

Bu sonuçlar, yapay zekanın yaratıcı alanlarda ilerlemesine rağmen, insanların duygusal bağ kurma yetisinin hala ön planda olduğunu gösteriyor. Profesör Chu, "Hollywood senaristleri gibi bazı kişiler için bu durum şimdilik iyi bir haber" derken, yapay zekanın sadece teknik becerilerle değil, aynı zamanda derin bir insani anlayışla da yazması gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak: DHA