Diyarbakır, dört büyük müzesiyle dikkat çekmektedir. Bu müzelerden biri olan Ahmed Arif Edebiyat Müzesi, şehrin kültürel varlığına katkı sağlaması bakımından büyük önem taşır. Bu nedenle Ahmed Arif Edebiyat Müzesi giriş ücreti ne kadar oldu sorusu sık sık diye sorulmaktadır. 

Diyarbakır'ın çıkartmış olduğu en önemli sanatçılardan olan Ahmed Arif, hayatı boyunca şiirleriyle halkın sesini dile getirmiş bir isimdir. Bu uğurda pek çok kez hapis de yatan sanatçıyı günün sonunda tarih altın harflerle yazmıştır. Kendisinin "medeniyetlerin beşiği" diyebileceğimiz bir şehirde doğmuş olması da karakterine elbette büyük katkıda bulunmuştur.  

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi Giriş Ücreti 2024 Yılında Ne Kadar?

Kürt bir anne ve Türk bir babanın çocuğu olarak dünyaya Diyarbakır'da gelen Ahmed Arif, haksızlıklarla ve mücadele ile geçen hayatı boyunca her zaman haklının yanında durmuş bir isimdir. Şiirleri nedeniyle hapis yatan, cezalandırılan ve pek çok kez adaletsizliğe uğrayan şairimiz, Türk ve Kürt halklarının özgürlüğü için çaba sarf etmiştir.

Mücadelesiyle, sanatıyla ve şiirleriyle ismini edebiyat tarihine altın harflerle yazdıran Ahmed Arif'i doğduğu şehir olan Diyarbakır da asla unutmamıştır. Kendisinin hatırası, Ahmed Arif Edebiyat Müzesi vasıtasıyla yaşatılmaktadır.

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi giriş ücreti ne kadar, giriş ücretli mi sorularını sık sık görüyoruz. Vatandaşımız bu müzeye rağbet gösteriyor, fakat önceden gereken bilgiyi de almak istiyor. 

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi yalnızca sembolik bir giriş ücretine sahip diyebiliriz. Oldukça cüzi bir miktar karşılığında müzeyi istediğiniz kadar gezme imkanına sahip oluyorsunuz.

Ahmed Arif Edebiyat müzesi giriş ücreti şu şekilde:

  • Tam: 10 TL 
  • Öğrenci - Öğretmen: 4 TL 
  • 65 yaş üstü ve engelli: Ücretsiz

Ahmed Arif Muzesi Giris Ücretleri 2

Ahmed Arif Edebiyat Müzesinde Neler Var?

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi giriş ücreti ne kadar sorusunun ardından müze içerisinde neler bulunduğuna değinelim.

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi oldukça yeni bir müze diyebiliriz, şehrin diğer köklü müzeleri olan Ziya Gökalp müzesi veya Diyarbakır Arkeoloji müzesinin aksine 2000'li yıllarda kurulmuştur.

Müze kapılarını 2011 yılında ziyarete açmıştır. Müzenin kurulduğu yer 120 yıllık tarihi bir konaktır. Sonrasında kamulaştırılan ve Kültür Turizm Bakanlığı'na geçen konak, artık müze olarak kullanılmaktadır.

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi'nde bizzat ünlü şairin kişisel eşyaları, el yazısıyla yazdığı şiirleri ve Güneydoğu'da yetişmiş birçok şairin fotoğrafları yer almaktadır. 

Narin cinayetinin itirafçısının evinde neler bulundu? Narin cinayetinin itirafçısının evinde neler bulundu?

Müzenin en önemli özelliklerinden birisi de kütüphanesidir. Konak içerisinde yaklaşık 2.500 kitabı içinde barındıran bir kütüphane de bulunmaktadır. 

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi'nin hemen yan tarafında bir diğer ünlü şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğduğu ev yer almaktadır. Bu ev de müze olarak hizmet vermektedir.

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi Kaça Kadar Açık?

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi giriş ücretlerinin yanı sıra müzenin açılış kapanış saatleri de merak ediliyor.

Diyarbakır'ın en önemli müzelerinden olan Ahmed Arif Edebiyat Müzesi, Cumartesi ve Pazar günleri harici haftanın tüm günleri ziyarete açıktır.

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi çalışma saatleri, Türkiye Turizm Ansiklopedisi’nde şu şekilde belirtilmektedir:

  • Ahmed Arif Edebiyat Müzesi Açılış Saati: 09:00
  • Ahmed Arif Edebiyat Müzesi Kapanış Saati: 17:00

Eğer ki müzeyi görmek istiyorsanız, müze hafta sonu harici her gün tam sekiz saatliğine kapılarını turistler için açmakta. 

Ahmed Arif Muzesi Giris Ücretleri 1

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi Nerede?

Ahmed Arif dünyaya Diyarbakır'ın tarihi kesiminde, yani Sur ilçesinde gelmiştir. Hançepek mahallesi Yağcı Sokak No 7'de doğduğu bilinmektedir. Çocukluğunu burada geçiren düşünür, sonraki hayatının da bir kısmını Diyarbakır'da geçirmiştir.

Ahmed Arif hayata gözlerini Ankara'da yummuştur, fakat yine de Diyarbakır'da kendisinin anısı yaşatılmaktadır. Özellikle hayattayken yazmış olduğu tek şiir kitabı olan Hasretinden Prangalar Eskittim ile bilinen şair, sadece bu kitabıyla değil, Ahmed Arif Edebiyat Müzesi ile de unutulmuyor. Müzeyi ziyaret edenler kendisinin hayatını mutlaka araştırıyor.

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi nerede sorusunun cevabı ise Diyarbakır'ın Sur ilçesidir. Müze, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi ile komşudur ve Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'ne de uzak değildir.

Editör: Alp Editor