Kürt Öncüleri Derneği Başkanı Ali Çeven, bir sokak röportajında Kürt meselesine dair yaptığı açıklamalar sırasında kullandığı "Ben Türk değilim" ifadesi nedeniyle hedef alındıktan sonra gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı. Ancak Çeven, 'silahlı örgüt propagandası yapma' suçlamasıyla tekrar gözaltına alındı ve tutuklandı.

Çeven'in avukatı Suphi Özgen, X hesabından yaptığı açıklamada müvekkilinin gözaltı sırasında darbedildiğini belirterek, "Ali Çeven, sabah saatlerinde evinde gözaltına alınırken darp edilmiştir. Bu muamele, ulusal ve uluslararası hukuka aykırıdır. Savcılık, müvekkilimizi 'silahlı örgüt propagandası yapma' suçlamasıyla sulh ceza hâkimliğine sevk etti. Adil yargılama ve hukukun üstünlüğünü koruma adına hukuki sürecin takipçisi olacağız," ifadelerini kullandı.

EMEP: kayyım, halkın iradesini gaspetmek için bir bahanedir EMEP: kayyım, halkın iradesini gaspetmek için bir bahanedir

Siyasilerden ve Hukukçulardan Tepki

DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ali Çeven sadece 'Ben Türk değilim' dediği için iki defa gözaltına alındı, kötü muameleye maruz kaldı ve tutuklandı," diyerek karara tepki gösterdi. DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, "Ali Çeven, Kürtlerin taleplerini ifade etmeye çalışıyordu, defalarca gözaltına alındı, darbedildi ve sonunda tutuklandı," dedi.

Hukuk Kurumlarından İşkence İddiaları

Urfa Barosu Başkanlığı, Ali Çeven'in gözaltı sürecinde yaşanan kötü muameleye dair bir açıklama yaparak kolluk görevlileri hakkında adli ve idari soruşturma başlatılması talebinde bulundu. Açıklamada, "Kolluğun cezalandırma yetkisi bulunmamaktadır ve işkence mutlak olarak yasaktır. Kolluk kuvvetlerinin insan hakları ihlaline yönelik uygulamaları, hukukun üstünlüğüne ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır," ifadeleri yer aldı.

Gb Uy7 V P Wg A Aaw R R

Özgürlük için Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi de, kamuoyuna yansıyan görüntülerde Ali Çeven’in yüzünde işkence izleri bulunduğunu belirtti. Dernek, "Türkiye, işkencenin yasaklandığı uluslararası sözleşmelere taraf olmasına rağmen cezasızlık politikaları bu ihlalleri teşvik ediyor. İşkence insanlığa karşı işlenen bir suçtur ve zaman aşımı yoktur. Kolluk görevlileri hakkında ivedilikle soruşturma başlatılmalı ve adalet sağlanmalıdır," dedi.

Ali Çeven'in gözaltındaki darp iddiaları ve tutuklanması, insan hakları savunucuları, hukukçular ve kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Olay, ifade özgürlüğü ve insan haklarına saygının gerekliliği üzerine yeni bir tartışma başlatmış durumda.

Kaynak: Rudaw