Orion takımyıldızının en dikkat çekici unsurlarından biri olan Betelgeuse, insanlığın binlerce yıldır hayranlıkla izlediği bir kırmızı dev yıldız. Gözlemlenebilir parlaklığı ve devasa boyutlarıyla dikkat çeken bu yıldız, patlama sürecine girdiği düşünülen bir noktada yer alıyor.
Betelgeuse'un gizemi
Betelgeuse, galaksimizdeki nispeten yakın konumuyla (yaklaşık 640 ışık yılı uzaklıkta) "değişken yıldız" sınıfına dahil. Bu yıldızın parlaklığındaki dalgalanmalar bilim insanlarının dikkatini çekiyor. Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda görevli Heidi Morris, Betelgeuse’un son zamanlardaki parlaklık artışlarının sıradan olmadığını vurguladı. "Uzun zamandır parlaklık dalgalanmaları gösteriyor. Ancak son dalgalanmalar anormal," diyerek bu durumun yıldızın son aşamalarında olduğunun bir işareti olduğunu belirtti.
Patlama zamanı belirsiz
Betelgeuse'un patlama zamanı hakkında net bir bilgi yok. Portsmouth Üniversitesi’nden Doç. Dr. Or Graur, "Betelgeuse’ün ne zaman patlayacağını kesin olarak bilemiyoruz" diyerek bu konuda belirsizliklerin devam ettiğini ifade etti. Yıldız, yakıtı tükendiğinde çekirdeğinin muazzam kütlesi altında çökecek ve bu, galaksimizin gözlemlenebileceği en büyük patlamalardan biri olacak.