DEM Parti, 4 Kasım’da Mardin, Batman ve Halfeti Belediyelerine kayyum atanması kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için İçişleri Bakanlığı'na dava açtı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu ile birlikte parti avukatları aracılığıyla başvuruda bulunarak, söz konusu belediyelere yönelik kayyum atamasının hukuka aykırı olduğunu öne sürdü.

Her üç ilin idare mahkemelerine yapılan başvuruda, DEM Parti'nin söz konusu belediyelerde yerel seçimlerde kazandığı başarılara ve halkın iradesine vurgu yapıldı. Kayyum atanmasına gerekçe olarak ileri sürülen "dosyaları vardı" ve "ceza almışlardı" şeklindeki iddialara yanıt verilerek, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Erdoğan: Kandil'deki terör baronlarını darmadağın etmekte kararlıyız Erdoğan: Kandil'deki terör baronlarını darmadağın etmekte kararlıyız

Başvuruda, Ahmet Türk ile ilgili öne sürülen gerekçelerin, 2016 ve 2019 yıllarında da Mardin’e kayyum atanmasına dayanak oluşturduğu hatırlatıldı. Ancak, bu gerekçelerle ilgili kesin bir yargı kararı bulunmadığı belirtilerek, Belediye Eş Başkanlarının hukuki durumlarına ve kayyum atamasının ulusal ve uluslararası yargı normlarına aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Anayasa Mahkemesi'nin, 1987'de benzer bir yasa teklifini reddettiği ve bu kararda, “Seçim esasının kabul edildiği her yerde onun sonuçlarına katlanmak demokrasi gereğidir” ifadeleri ile kayyum uygulamalarının "hürriyetçi demokrasi" ilkesine aykırı olduğunu vurguladığına işaret edildi.

Başvuruda ayrıca kayyum atamalarının belediyeleri asli işlevlerinden uzaklaştırdığı, halkın hizmetlere erişimini engellediği belirtildi. DEM Parti, bu uygulamalara son verilmesi çağrısında bulunarak, 6758 Sayılı Kanunun 34. maddesi ile Belediye Kanununun 45. maddesinin ikinci fıkrasının Anayasa’ya aykırılığı sebebiyle iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasını ve kayyum kararlarının iptalini talep etti.

Kaynak: Dem Parti