AMED TV - 23 Eylül ekinoksuyla birlikte Kuzey Yarım Küre'de sonbahar mevsimi resmen başlamış oldu. Bu dönemde güneş ışınları Güney Yarım Küre’ye dik gelmeye başlarken, Kuzey Yarım Küre'de ise gündüz süreleri kısalmaya başlıyor. Türkiye’de kış saati uygulamasının tekrar hayata geçirileceği merak ediliyor. 2016 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda yaz ve kış saati uygulamasına son verildi ve ülke, GMT+3 zaman diliminde sabit kaldı.
Neden Saatler Geri Alınmıyor?
Bu kararın arkasında, gün ışığından daha fazla faydalanarak enerji tasarrufu sağlamak olduğu belirtiliyor. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı, mevcut uygulamanın her yıl devam etmesini öngörüyor.
Gecelerin Uzama Zamanı
Kuzey Yarım Küre'de geceler, 23 Eylül ekinoksundan itibaren uzamaya başlarken, gündüz süreleri kısalmaya devam edecek. En uzun gece ise 21 Aralık'ta, kış gündönümünde yaşanacak. Bu tarihten itibaren gündüzler uzamaya başlayacak.
TBMM'ye Kanun Teklifi
CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, kış saati uygulaması ve kalıcı yaz saati uygulamasının iptali için Aralık ayında TBMM'ye kanun teklifi vermişti. Süllü, öğrencilerin karanlıkta okula gitmelerinin ve güvenlik risklerinin arttığını belirterek, Türkiye'nin saat diliminin Avrupa ile uyumlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kuzey Kıbrıs'ta Uygulama Kaldırıldı
Kuzey Kıbrıs'ta, Türkiye'nin etkisiyle kış saati uygulamasına son verilmişti. Ancak, bir kazanın ardından halkın tepkileri sonucunda bu karar geri alındı. Kıbrıs'ta yaşanan trajik bir olay, hükûmetin sabit saat uygulamasını kaldırmasına neden oldu.