CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 28 Aralık 2011'de Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde yaşanan ve 17'si çocuk, toplamda 34 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan bombalama olayına ilişkin açıklamalarda bulundu. Tanrıkulu, olayın üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen adaletin gerçekleşmediğini belirterek, sorumluların hala bulunmadığını vurguladı.
Roboski katliamı ve adalet arayışı
Tanrıkulu, Roboski katliamının unutulmadığını ve unutulmayacağını söyleyerek, “Roboski, Roboski, Roboski demeye devam edeceğiz” dedi. 2011 yılında, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait F-16 uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren köylüler arasında 17 çocuk da bulunuyordu. Katliamın ardından Genelkurmay Başkanlığı, "Irak’tan Türkiye’ye doğru bir grubun hareket halinde olduğu tespit edilerek bombalama yapılmıştır" şeklinde bir açıklama yapmıştı. Ancak, köylülere yapılan tazminat teklifinin reddedildiğini belirten Tanrıkulu, bu açıklamanın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sorumluluğunu kabul etmek anlamına geldiğini ifade etti.
Meclis soruşturması ve sorumluların aklanması
Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun bu olayla ilgili bir alt komisyon kurduğunu belirten Tanrıkulu, yapılan çalışmalara rağmen AK Parti çoğunluğunun, rapora gerçek sorumluları ortaya çıkaracak bulguları eklemediğini ve sorumluları aklayan bir rapor sunduğunu söyledi. Ayrıca, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ve Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın olayla ilgili yeterli soruşturma yapmadığına dikkat çekerek, "Savcılıklar gerekli delilleri toplamadılar, üst makamlar bilgi vermediler ve sonuçta 'hiç kimse sorumlu değil' denilerek takipsizlik kararı verildi" dedi.
Uluslararası başvurular ve sonuçsuz kapanan dosya
Tanrıkulu, sürecin sonunda Anayasa Mahkemesi’ne başvurulduğunu ancak buradan da olumsuz sonuç alındığını söyledi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvurunun da uluslararası ilişkiler ve usul kuralları gerekçe gösterilerek reddedildiğini belirten Tanrıkulu, "Hiçbir sorumlu ortaya çıkmadan bu mesele yargı makamları tarafından kapatıldı" diye konuştu.
Kamu vicdanında adaletin yerini bulmaması
Tanrıkulu, olayın kapandığını söylemenin mümkün olmadığını belirterek, "Adalet gerçekleşmedi. Bir siyasi sorumlu ortaya çıkmadı. Talimat veren kişi hala bulunamadı. Bu yanlış istihbaratın kimden alındığı hâlâ belli değil" dedi. Roboski’de yaşamını yitirenlerin, özellikle de 17 çocuğun, "Kürt köylüleri" olarak öldüklerini vurgulayan Tanrıkulu, kamu vicdanında adaletin hala yerini bulmadığını ifade etti.